
Fundéu
Trabajo Final de Máster: Art com a metodologia d’intervenció social i comunitària amb infància militaritzada, que ha format part de conflictes bèl·lics.
Resum
El nens i nenes soldat, són una realitat social dins del marc del conflictes bèl·lics que s’estenen al món. És per això, que en la següent investigació es tractarà de conèixer a grans trets les característiques dels conflictes, i com els infants formen part d’aquests, en la majoria dels casos en contra de les seves voluntats.
Els objectius de la investigació, fan referència a en quina mesura la Mediació Artística actua com a eina per superar el trauma en la infància militaritzada, promoure la resiliència mitjançant la resimbolització de les situacions viscudes i l’apoderament individual i col·lectiu.
La metodologia utilitzada està basada en la revisió de bibliografia i el mapeig, per a seleccionar projectes a nivell mundial.
L’anàlisi de les dades està basat en 10 projectes que s’han trobat als diferents països i que utilitzen llenguatges artístics com a metodologia. Els projectes es donen a Colòmbia, Irak, Liban, Siria, Sierra Leona, Sri Lanka, Sudan, República Democràtica del Congo i Uganda. D’aquests s’han analitzat els diferents llenguatges que utilitzen, els objectius, de qui neix la proposta i si treballen amb nens/es soldat únicament o atenen a altres grups.
A partir dels resultats, s’ha pogut observar la manca d’informació de la participació de nens/es en hostilitats, la manca de projectes destinats a aquest sector i com les metodologies artístiques poden afavorir al treball grupal i comunitari per a superar traumes, creant processos resilients.
Autoría: Rosalia Albeero Belda
Tutora: Ascensión Monero González
Máster Arte para la transformación social, la inclusión y el desarrollo comunitario: Mediación Artística
Curso 17/18
Facultad de Educación de la Universidad de Barcelona
Puedes consultar su trabajo aquí: Arte, intervención social e infancia militarizada