Formació: introducció a la Mediació Artística a RAI

Mediación ArtísticaEls dies 14 i 15 de desembre, a RAI -Barcelona- (associació assembleària i independent, que funciona com a plataforma de projectes per a la transformació social, cultural i educativa)

Introducció:

Les activitats i tallers artístics són un mediador molt útil de treball amb grups en situació d’exclusió social. La Mediació Artística és una nova disciplina que aplega pràctiques educatives i artístiques on a través de les arts desenvolupem projectes de desenvolupament de l’autonomia de les persones i per la inclusió social.

Són exemples de Mediació Artística la dansa inclusiva, el vídeo participatiu, el vídeo comunitari, projectes de fotografia, el circ social, la psicodansa, projectes d’arts plàstiques i de música comunitària entre d’altres. Aquest tipus de projectes es duen a terme en qualsevol  problemàtica social: conflictes bèl·lics i zones militaritzades, desastres naturals, fractura social, conflictes interculturals, infància maltractada, violència masclista, persones sense sostre, persones amb trastorn mental, diversitat funcional, gent gran amb deteriorament cognitiu, presons, etc.

En aquest curs coneixerem tant els contextos on es desenvolupen els projectes, com les metodologies d’intervenció i analitzarem diversos projectes i experiències, de forma que es pugui assolir una comprensió global d’aquest camp d’intervenció artística i educativa emergent.

 Objectius:

  • Conèixer les diverses formes de Mediació Artística i els contextos on s’estan desenvolupant projectes.
  • Explorar les diferents metodologies de treball socioeducatiu a través de l’art i la cultura.
  • Comprendre com les activitats artístiques i culturals son una eina en el treball social.
  • Analitzar diversos projectes de mediació Artística  a partir de diferents llenguatges i problemàtiques diverses.
  • Experimentar diferents pràctiques de Mediació Artística.

 Continguts

  1. La creació artística i el procés de simbolització.
  2. Intervenció en Mediació Artística: l’acompanyament en la creació i el rol professional.
  3. Marc teòric i metodològic de la Mediació Artística.
  4. Estudis de cas de les diferents formes de Mediació Artística: Teatre Social, dansa inclusiva, psicodansa, pallassos a hospitals,  projectes musicals, vídeo participatiu, vídeo comunitari, projectes de desenvolupament cultural comunitari…..
  5. Pràctiques de taller

Metodologia

Les sessions es desenvoluparan de forma participativa. Les iniciarem amb una presentació de la docent on s’emmarcarà cada dia el tema a tractar, a continuació veurem documents visuals de diferents projectes i contextos i discutirem en grup el disseny dels projectes, la implementació dels mateixos, les metodologies d’intervenció, etc. Desenvoluparem també algun taller pràctic per experimentar les metodologies d’intervenció en Mediació Artística.

Més informació a: http://rai.pangea.org/rai-formacion/

Aquí trobareu la programació d’aquest curs i de tots els que ha programat RAI pel darrer trimestre del 2013.

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: